Blog

Energetische bescherming

We leven in heftige tijden. Bijna niemand kan ontsnappen aan de emotionele gevolgen van de oorlog in Oekraïne en van het corona beleid. Ik laat me wel eens meeslepen door het nieuws en voel soms ook de angst van mensen op straat en in de supermarkt of de wanhoop van vrienden. Het gevolg is dat ik me minder energiek voel en ik ben waarschijnlijk niet de enige. Gevoelige mensen hebben hier meestal meer last van. Ik reken mezelf ook tot die categorie. Lopen door een drukke winkelstraat putte me uit. Zeker als een situatie maar voortduurt is het fijn als je iets aan dit emotionele en energetische lek kunt doen.

In de Tao training leer je jezelf energetisch te beschermen. Dit begint met goed contact met je lichaam. Lichaamswerker en spiritueel leraar Bernhard Günther formuleert dit als volgt:

There is no such a thing as oversensitivity, there is only such a thing as lack of embodiment

Ik kan me dat goed voorstellen. Je levensenergie vormt een torus achtig veld op armlengte rond je lichaam. Je bewust zijn van die heerlijk vibrerende levensenergie is op zich al heel prettig. Daarnaast beschermt dit  veld je energetisch. Als jouw energie voldoende krachtig is, komt de energie van een ander moeilijker bij je binnen. In de Tao training noemen we het veld van  levensenergie het gouden ei. Baby’s hebben een heel krachtig gouden ei. Langzaam maar zeker wordt deze levensenergie minder. Met behulp van fysieke oefeningen, Chi Kungs  vergroten we deze energie weer. Het gouden ei wordt nog krachtiger als we het bewust gaan voelen en op spanning gaan brengen. Hiervoor is bestaat simpele meditatie waarmee we al in de eerste module van de training aan het werk gaan.

Naast ons fysieke lichaam heeft ons emotionele lichaam ook een energieveld: het aura. Het aura kan zich wel 16 meter buiten je fysieke lichaam begeven. Je emoties hangen zo in een soort wolk om je heen. Dit is niet fijn voor jou en afhankelijk van je emoties ook niet voor de mensen in je omgeving. Je kunt er voor kiezen je aura binnen je gouden ei te trekken. Je versterkt hiermee je gouden ei. Je aura strak om je heen voelt bovendien heel prettig. We noemen dit ook wel eenzaamheidstraining. Je helemaal prettig voelen in je eigen energie.

Het maken van een gouden ei hoort bij de energetische krijgskunst. De gewone krijgskunst beschermt je echter ook op energetisch niveau. Bij Tao training gaan we niet verder dan de basis van de krijgskunst: de ijzeren hemd technieken. Deze technieken combineren souplesse en kracht. Ze maken hierbij gebruik van de stabiliserende kracht van de aarde. Je zit minder in je hoofd en komt laag in je lichaam te zitten. Je bent niet omver te duwen. Dit heeft ook zijn energetische effecten. Je staat je mannetje fysiek en energetisch en laveert zo wat gemakkelijker over de zee van emoties die soms kalm is en soms, zoals nu heel heftig en die nou eenmaal hoort bij het leven en het mens zijn.